19
Φεβ
Η φυσιολογία της κυτταρίτιδας.
Η κυτταρίτιδα είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση που επηρεάζει πάνω από το 90% του πληθυσμού των γυναικών. Στην κυτταρίτιδα έχουν αποδοθεί αρκετά ονόματα όπως φλοιός πορτοκαλιού' και 'εντοπισμένη λιπο-δυστροφία'. Τί είναι όμως αυτο που την καθιστά παρούσα στην πλειοψηφία των γυναικών;
Με τον όρο κυτταρίτιδα περιγράφεται μία παθολογική κατάσταση του δέρματος, που ξεκινά από το υποδόριο λίπος επηρεάζει το χόριο και έτσι το αποτέλεσμα είναι ορατό στην επιδερμίδα. Για να γίνει άμεσα κατανοητή η φυσιολογία της κυτταρίτιδας, πρέπει να γίνει αναφορά στην δομή του δέρματος.
Αναλυτικότερα, στο χόριο (γνωστό και ως δερμίδα) απαντώνται πλήθος νεύρων, αγγείων, ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων και φυσικά ινοβλαστών στους οποίους λαμβάνει χώρα η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το κολλαγόνο αποτελεί το κύριο συστατικό του χορίου (κυρίως κολλαγόνο τύπου Ι) και την κύρια δομική πρωτεΐνη ολόκληρου του σώματος. Ώς μέρος του συνδετικού ιστού, στο κολλαγόνο οφείλεται η στήριξη της επιδερμίδας που επιτυγχάνεται μέσω των ημιδεσμοσωματίων, μέρος της ζώνης της βασικής μεμβράνης. Άν υπάρξει διαταραχή στην παραγωγή κολλαγόνου με ταυτόχρονη αύξηση του λιπώδους ιστού, τότε δημιουργούνται προεξοχές στο χόριο και έτσι αποδόμείται η χοριοεπιδερμική σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανωμαλιών της σύστασης του δέρματος, που γίνονται ορατές στην επιδερμίδα.
Για την πρόκληση της παραπάνω διαδικασίας, συνήθεις ένοχοι είναι η ανεπαρκής φλεβική και λεμφική παροχέτευση με συνακόλουθη την αδυναμία μεταφοράς οξυγόνου από την καρδιά προς τους ιστούς του σώματος (δια μέσου των αρτηριών) και η ορμονική δυσλειτουργία. Η τελευταία σχετίζεται με ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη των επινεφριδίων, στην περίπτωση των γυνακών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως και ένα μικρό ποσοστό των ανδρών υποφέρουν από κυτταρίτιδα λόγω ελλείψεως τεστοστερόνης. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας και έχουν άμεση σύνδεση με όσα αναφέρθηκαν, είναι η αύξηση σωματικού βάρους, η υιοθέτηση καθιστικού τρόπου ζωής, η έλλειψη συστηματικής σωματικής άσκησης, η πρόσληψη πτωχών σε θρεπτικές ουσίες τροφών και το stress που οφείλεται στους ταχείς ρυθμούς της εποχής και τις επικείμενες ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Συνοψίζοντας, η κυτταρίτιδα αποτελεί μία δυσμορφία του δέρματος που εντοπίζεται στον τρόπο κατανομής του υποδόριου λίπους και κατ' επέκταση στους ινοβλάστες του χορίου. Καθώς χαρακτηρίζεται ως πολυπαραγοντική, γίνεται κατανοητό πως η θεραπεία που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπισή της δεν είναι εννιαία για όλους, αλλά τροποποιείται ανάλογα με την ρίζα του προβλήματος.